Spread the love

Když začne kvést, najdete ji téměř všude. Roste při cestách, na mezích, loukách, pastvinách, náspech. Tato rostlinka s romantickými kvítky čeká právě na vás, čekanka je jedna z nejléčivějších bylinek v našich zeměpisných šířkách a využít ji můžete od kořene až po květiny.

Čekanka obecná známá také pod jménem čekanka polní, koření svatého Petra, kávová plevel či čekanka. Ve starém Egyptě byla považována za magickou bylinu – údajně dávala krásu i úspěch. Období sklizně červen až říjen. Sbíráme listy a květy se slabšími stonky. Sušíme přirozeným teplem (květ při sušení ztrácí modrou barvu). Kořen, který sbíráme na podzim, sušíme i umělým teplem (40 – 50 ° C).

Pokračování na další straně

plná živin

Čekanka obecná obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, betakaroten a lutein , z minerálních látek jsou zastoupeny  železo, hořčík, vápník, draslík, selen, mangan, sodík, měď a zinek . Kořen i nať čekanky obsahují především inulin, rozpustnou vlákninu s probiotickými účinky. Dále pryskyřice, soli draslíku, glykosidy cichorín a intybín, kyselinu tříslovou, slizy a cholin.

Co dokáže čekanka?

  • čistí krev a podporuje její tvorbu
  • snižuje vysokou hladinu cholesterolu
  • pročišťuje cévy
  • je prevencí srdečně-cévních onemocnění
  • zlepšuje také činnost jater a žlučníku, podporuje vylučování žluči. 
  • podporuje trávení
  • prospívá při chorobách jater a žlučníku
  • napomáhá látkové přeměně
  • detoxikuje organismus
  • pročišťuje a podporuje funkci jater
  • kořen se uplatňuje i při léčení cukrovky
  • mladé čerstvé listy lze upotřebit jako salát
  • pražený kořen čekanky se používá jako náhrada kávy – obsahuje ho i legendární Melta
  • uleví při zácpě i žaludeční nevolnosti

Sběr a úprava

Sklízejí se celá nadzemní část i kořen. Kořen se sbírá v březnu nebo od září do října. Svěží nať spolu s květinami a nadzemními lístky se sklízí dopoledne a suší se na stinném místě nebo v umělých podmínkách při teplotě do 50 ° C. Kořeny se vybírají ze země v září, říjnu nebo na jaře. Umyjí se a rozkrájí na 10 – 15 cm dlouhé kousky. Suší se ve stínu.

Pokračování na další straně

Připravte si z čekanky:

Léčivý čaj a odvar z modrých květů čekanky

Čaj z modrých květů  čistí krev a podporuje její tvorbu, snižuje vysokou hladinu cholesterolu, pročišťuje cévy  a proto je i prevencí srdečně-cévních onemocnění. Zlepšuje také činnost jater a žlučníku, podporuje vylučování žluči. prirpavíme ho jako kterýkoliv jiný vbylinkový čaj – zalít vařící vodou, nechat louhovat scedit a pít. 

Odvar z květů  pročistí ledviny i močové ústrojí . Pokud jste někdy měli v měchýři nebo ledvinách kámen, už to asi zažít nechcete. Pomůže vám v tom právě čekanka, která preventivně působí proti vzniku kamenů.

Nálev z čekanky

Čekanka se nejčastěji podává ve formě  nálevu , který se připraví z jedné polévkové lžíce na čtvrt litru vody. K dosažení silnějšího účinku je vhodný odvar, který se vaří pět minut. Pijí se dvě až tři šálky denně, vždy po jídle.

Odvar z kořene

Odvar si připravte z litru vody a pěti polévkových lžic sušené rostliny. Takový odvar je vhodný na  obklady, výplachy, kloktání či dokonce i do koupele  (v tom případě je důležité udělat ho silnější). Odvar nechte louhovat přibližně 15 minut, sceďte a používejte na konkrétní účel.

Na očistu jater a podporu funkce žlučníku

Potřebujete : 1 kávovou lžičku kořene čekanky, 2,5 deci vody, malý hrnec, 1 lžičku medu nebo citron

Kořen s vodou vložte do hrnce a přiveďte na 90 stupňů teploty. Nesmí se vařit. Tuto směs ohřívejte při 90 stupňů 5 – 7 minut. Potom čaj odstavte a nechte ho zakrytý louhovat přibližně 10 – 15 minut. Čaj sceďte a do vlažného můžete přidat med nebo citron. Tento čaj podporuje trávení, vylučování žluči, působí močopudně, podporuje funkci jater, ledvin a čistí i močové cesty. Tento čaj pijte teplý 2 krát za den.

Léčiva směs na žaludek

Kvart vás chronický zánět žaludeční sliznice, líný žaludek a nedostatek žaludečních šťáv? Pomůže vám speciální směs smíchána z padesáti gramů natě čekanky a řepíku, listů pampelišky a i jitrocele. Jednu polévkovou lžíci bylinek zalijte třemi decilitry vroucí vody a nechte čtvrthodinu louhovat. Čaj pijte neslazený třikrát až čtyřikrát denně.

Když do směsi přidáte padesát gramů mochny husího, zvýšíte jeho protizánětlivý účinek. Tehdy však čaj tři minuty povařte a nakonec nechte ještě půlhodinu odstát.

Kvas z čekanky – léčivý nápoj namísto kávy

Tento výrobek má příjemnou ořechovou příchuť, neobvyklou aroma a kořeněnou chuť s mírnou hořkostí. Kvas je bohatý na vitamíny, organické kyseliny, minerály, dokonale uhasí žízeň v horkém počasí. Bude užitečná pro dysbakteriozu, gastritidu s nízkou kyselostí a oslabení mužské síly. Protože jde o fermentovaný produkt, poskytuje neocenitelné výhody pro mikroflóru žaludku a střev. Navíc má i povzbuzující účinek, takže ráno si jej můžete klidně dát namísto kávy.

přísady

5 l vody2 polévkové lžíce sušeného kořene čekanky1 lžička kyseliny citronové500 g kr. cukru1,5 lžičky sušeného droždí

příprava

  1. Do hrnce s 5 litry studené vody přidejte všechny přísady kromě droždí. Míchejte, dejte na oheň a přiveďte do varu.
  2. Odstraňte z tepla a ujistěte se, že kapalina vychladla na přibližně 40 stupňů. Z hrnce odeberte trochu teplého roztoku do samostatné nádoby a rozpusťte v ní droždí, pak nalijte do hrnce.
  3. Důkladně promíchejte, přikryjte pánev víkem a položte na teplé místo na 3-4 hodiny. Jakmile uvidíte na povrchu pěnu, kvas je připraven. Pokud není dostatek pěny, nechte nádobu odstát na teplém místě přes noc.
  4. Pijte chladné.

Zdroj:Dobrenoviny.sk