Spread the love

Kdysi se pokládal zejména za okrasný keř a jeho plody se nechávali pro ptáky a divokou zvěř. Dnes však víme, že jde o nesmírně cenný zdroj vitamínu C, aminokyselin, minerálů, nenasycených mastných kyselin a antioxidantů. Nejvíce vitamínů a biologických složek se v plodech nachází koncem léta. Plody sklízíme tehdy, když jsou dostatečně vybarvené a pevné.

Tato rostlinka se jmenuje i sibiřský zázrak, z jeho plodů se vyrábí léčivý olej, který můžete vyzkoušet i vy.

Pokračování na další straně

Elixír mládí, prevence rakoviny a zahojí rány!

V rakytníkovém oleji najdeme velké množství vitamínu E, jehož účinek prodlužuje životnost buněk a zpomaluje jejich stárnutí. Vitamín E podporuje a urychluje hojení ran. Rakytník bojuje také proti volným radikálům a látkám, které v těle mohou spustit rakovinné procesy.

Na co všechno plody rakytníku nebo olej z něj pomáhá?

  • při ekzémech, lupénky či akné,
  • na chřipku a zánětlivá onemocnění,
  • při proleženinách
  • jako prevence proti vzniku nádorů
  • proti ateroskleróze (onemocnění tepen)
  • obsahuje látku, ze které vzniká hormon dobře nálady – seratonin
  • pomoc při infekcích horních dýchacích cest
  • zlepšuje imunitu
  • pomáhá při stresu, vyčerpání

Rakytníkový olej

potřebujeme:

sušené plody

olej lisovaný za studena

postup:

Plody umeleme v mlýnku na maso a zalejme olejem zahřátým na 40 stupňů tak, aby byly plody ponořené. Necháme 7 dní louhovat (pokud použijete studený olej, třeba nechat louhovat až 5 týdnů). Poté scedíme a používáme v kuchyni při vaření, nebo po lžičce každý den pro zdraví!

Zdroj:Dobrenoviny.sk