Spread the love

Tento recept naše moje skvělá tchyně Janka na internetu a když nám ho nabídla, všichni jsme z něj byli absolutně nadšeni. Poradila mi, že ta tajná superingrediencia je v kyselé smetaně. Stačí ji přidat do těsta a bude jako pavučinka. Navíc, tento chlebík nepotřebuje kynout přes noc, ještě dnes si můžete pochutnávat. Pokud dáte těsto kynout do trouby, máte ho za chvilku připravené k pečení.

potřebujeme:

350 g hladké mouky

150 g žitné mouky

1/2 kostky kvasnic

2 lžičky soli

2 lžičky kmínu

1 lžíce octa

1 lžička kr. cukru

200-220 ml vlažné vody – bochník by neměl po vypracování roztékat a měl by držet tvar, proto je množství vody individuálně

50 g zakysané smetany

semínky podle chuti

Pokračování na další straně…

postup:

Všechny přísady smícháme v misce – kvásek netřeba míchat zvlášť. Přikryjeme, necháme kynout asi 2 hodiny a pak na pomoučeném vále vypracujeme bochníky – ty by měly držet tvar (těsto by nemělo být tekuté).

Troubu nastavíme na 230 stupňů.

Vezmeme zapékací mísu nebo hrnec vhodný do trouby, vysetlieme pečícím papírem a vložíme do něj vytvarovaný bochník, opět maličko pomoučníme a nechám ještě dokynout než se trouba nahřeje na požadovanou teplotu. Pak mísu přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby. Peču asi 30 minut. Po této době složíme víko a na dno trouby dáme kastrol s vodou, takto peču ještě asi 15 minut někdy i 20 – pokud máte rádi dobře vypečenou kůrku. Pak je hotovo. Chléb je třeba přeložit hned na mřížku, aby se zespodu nezapařily. necháme zcela vychladnout. Chlebíček je výborný a měkoučký.

Přejeme vám dobrou chuť! 🙂

Zdroj:Dobrenoviny.sk