Spread the love

Výjimečně chutný a jemný polský koláč se připravuje velmi snadno, kromě toho si nevyžaduje žádné drahé přísady. Vyzkoušejte a neprohloupíte!

Ingredience na těsto

  • 150 g hladké mouky
  • 100 ml vody
  • 100 ml mléka
  • 80 g másla
  • 4 vejce
  • 1 čl prášku do pečiva
  • ½ čl soli

Ingredience na krém

  • 500 ml mléka
  • 150 g cukru
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 180 g másla

Pokračování na další straně

postup

  1. Nejdříve si připravte odpalované těsto: v hrnci na mírném ohni rozpusťte 80 g másla. Potom přidejte mléko, vodu a míchejte. Přidejte 1/2 lžičky soli. V samostatné misce smíchejte mouku a prášek do pečiva. Když už tekutá směs začne vřít, přidejte k ní mouku a prášek do pečiva.
  1. Odpalované těsto si vymíchejte přímo v hrnci. Důkladně ho promíchejte, potom odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
  1. Po vychladnutí do něj přidejte 4 vejce – vznikne vám hustá a táhlé směs.
  1. Vizuálně si rozdělte směs na dvě části. Každou roztáhněte do formy vystlané pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut.
  1. Obě těsta nechte úplně vychladnout.
  1. Připravte si krém: V hrnci si smíchejte mléko, cukr, vejce a mouku. Promíchejte to metličkou a vařte na mírném ohni dokud nezačne vřít – na povrchu se objeví bubliny, povařte ještě 3 minuty a vypněte. Nechte ho vychladnout.
  1. Změklé máslo vyšleháme mixérem. Po lžících k němu přidávejte vychlazený krém.
  1. Následně krém natřete na jednu část těsta.
  1. Zakryjte ho druhou vrstvou těsta. Pokud chcete, můžete ho posypat práškovým cukrem a vložit na pár hodin do chladničky, nebo jej okamžitě naservírovat na stůl.

Lahodný a jemný koláček se vám bude tát na jazyku.

Pro více detailů se podívejte i následující video:

Zdroj:radynadzlato