Spread the love

Pálení žáhy je zdravotní problém, při kterém kyselé žaludeční šťávy pronikají zpět do jícnu.

Protože na rozdíl od žaludku stěny jícnu nejsou přizpůsobeny odolávat kyselinám, dochází k dráždění sliznic a pálivým pocitům na hrudi.

Problémy klasických léků na pálení žáhy

Klasické léky na pálení žáhy nazývané antacida sice pálení na chvíli zmírní, ale jejich užívání přináší závažná rizika.

Zaprvé, uvedené léky neutralizují žaludeční kyseliny, ty jsou však potřebné k trávení.

Nedostatečně strávená potrava pak způsobuje, že tělo nedokáže absorbovat životně důležité látky jako jsou bílkoviny či vitamíny.

Druhým problémem je, že obsahují hliník, který je pro tělo škodlivý. Mohou tak vést k osteomalacii, hliníkové toxicitě a hypofosfatemii (poruchy kalciofosfátového metabolismu).

A v neposlední řadě, antacida často způsobují bolení hlavy, zácpu, nadýmání a mnohé jiné zdravotní problémy.

Dnes vám proto prozradíme recept na jeden domácí nápoj, který funguje stejně dobře jako antacida, ale nemá její negativní vedlejší účinky.

Co dělat při pálení žáhy – strana 2

Nejprve si, ale řekněme o několika změnách v životním stylu, které je třeba udělat pro zmírnění pálení žáhy.

Neměli byste jíst pozdě v noci, aby se nestrávená strava nevracela zpátky do jícnu. Je vhodné jíst ne velká jídla, ale raději menší porce a častěji.

Také se doporučuje dát si vyšší polštář, kdy gravitace bude držet šťávy v žaludku.

Pomáhá také zhubnout, vyhýbání se některým jídlům jako jsou smažená, těžko stravitelná, alkohol, káva, čokoláda a mastná jídla.

Recept na zmírnění pálení žáhy

Kromě výše uvedených opatření, pokud chcete okamžitě ulevit od pálení žáhy, pomůže vám následující recept.

Budete k němu potřebovat tyto suroviny:

  • 1 surový brambora
  • 1 čerstvé jablko

postup přípravy

1) Oloupejte brambor, omyjte jablko a nastrouhejte je na struhadle.

2) Z obou potravin za pomoci látky nebo gázy vymačkejte šťávu. Pokud máte doma odšťavňovač, můžete je namísto strouhání a vytlačování přímo odšťavnit.

3) Šťávu smíchejte dohromady.

užívání

Směs šťávy z brambory a jablka pijte 2 krát denně. Pije se to však alespoň hodinu před jídlem, ne po jídle, jak byste si možná mysleli.

Pokračujte v pravidelné denní konzumaci tohoto nápoje, až dokud se vám nezmírní projevy pálení žáhy.