Spread the love

Vídeňský čokoládový koláč, fantasticky jemný a krémový.

potřebujeme:

8 vajec

3 lžíce kr. cukru

130 g hl. mouky (100 g do těsta, 30 do krému)

špetku soli

560 ml mléka (500 ml do krému, cca 60 do polevy)

2 lžíce kakaa

250 g moučkového cukru

250 g másla (220 g do krému a zbytek do glazury)

Vanilkový cukr (1 bal.)

150 g hořké čokolády

Pokračování na další straně

postup:

V hluboké misce vyšlehejte 6 žloutků s kr. cukrem. Odděleně vyšlehejte 6 bílků se solí dokud nevznikne tuhý sníh. Vmíchejte zlehka bílky do žloutkové hmoty. Přidejte prosátou mouku s kakaem a promíchejte.

Vystelte obdélníkovou formu o rozměrech 30 x 40 cm s pečícím papírem. Nalijte těsto do formy a pečte při teplotě 180 stupňů po dobu 20-25 minut.

Připravíme smetanu: V malém hrnci smíchejte dvě vejce s 30 g mouky a trochou mléka. 500 mléka dáme zahřát na plamen, když mléko sevře, sejmeme z plamene, vmícháme vaječnou hmotu a vaříme do zhoustnutí. Odstraníme z tepla, zakryjeme fólií a necháme vychladnout.

220 g změklého másla vyšleháme s práškovým cukrem a vanilkovým cukrem. Pokračujeme v šlehání, přičemž po lžících přidáváme vychladlý pudink.

Připravíme polevu. Rozpustíme čokoládu v hrnci s tlustými stěnami nebo ve vodní lázni. Přidáme zbylé mléko, zbylé máslo. Utřeme glazuru

Dejte dezert do ledničky minimálně 4 hodiny. Pak nakrájíme nožem.

Zdroj:Dobrenoviny.sk