Spread the love

Kořen pampelišky byl po staletí používán jako přírodní lék na celou řadu nemocí, včetně ledvinových, jaterních a žaludečních problémů nebo diabetu.

Kořen pampelišky a jeho účinky na zdraví

Kořen, listy i květy pampelišky jsou jedlé a vysoce výživné. Pampeliška je bohatým zdrojem vitamínů A, C, D a B komplexu. Je dokonce bohatá na minerály, jako je zinek, železo, vápník, hořčík a draslík. Skvělé je, že tuto bylinu lze snadno integrovat do každodenní stravy. Mírně hořká chuť listů pampelišky se hodí do salátů, polévek i pečených pokrmů. Kořeny pampelišky můžete pro změnu svařit jako náhradu čaje nebo kávy.

Pomáhá při hubnutí

Kořen pampelišky je velmi přínosný pro lidi, k thoria chtějí zhubnout . Fytochemikálie v pampelišce nabízejí diuretické a projímavé výhody, které pomáhají zvýšit objem a frekvenci močení. To pomáhá zbavit se přebytečné vody v těle . Kořen pampelišky potlačuje chuť k jídlu a podporuje odbourávání tuku a cholesterolu. Má také velmi málo kalorií. Stačí pít čaj z kořene pampelišky 2 až 3 krát denně. Můžete také přidávat čerstvé zelené listy pampelišky do salátů nebo polévek. Není dobré používat tuto rostlinu dlouhodobě. Může také nepříznivě reagovat s některými léky, proto je dobré poradit se před jejím používáním s lékařem.

Pokračování na další straně

Podporuje zdraví jater

Kořen pampelišky funguje jako silné jaterní tonikum, a proto je považován za velmi efektivní pro zdraví jater. Pomáhá metabolizovat tuk nahromaděný v játrech a podporuje správnou funkci jater. Také zvyšuje průtok žluči a pomáhá při detoxikaci jater. Studie z různých let ukázaly, že kořen pampelišky příznivě působí proti toxicitě vyvolané paracetamolem, při prevenci a léčbě onemocnění jater způsobených obezitou a proti alkoholem vyvolanému oxidačnímu stresu.

Reguluje vysoký krevní tlak

Kořen pampelišky je přirozené diuretikum, které zvyšuje močení, a to jak množství, tak i frekvenci . Nadměrné močení pomáhá při uvolňování nadměrného sodíku bez ztráty draslíku. To pomáhá také snižovat vysoký krevní tlak. Pampeliška je bohatá na vlákninu a draslík, které pomáhají při regulaci krevního tlaku. Vláknina v pampelišce je také užitečná při snižování cholesterolu, což také pomáhá při snižování krevního tlaku, protože cholesterol je jedním z faktorů, který zvyšuje krevní tlak. Když jsou hladiny krevního tlaku a cholesterolu v krvi pod kontrolou, snižuje se riziko vzniku srdečních onemocnění.

Léčí močové cesty

Kořen pampelišky účinně pomáhá odstraňovat usazeniny toxických látek v ledvinách a močových cestách. Jak již bylo uvedeno výše, kořen pampelišky je velmi účinným diuretikem, které pomáhá zvyšovat objem moči i frekvenci močení. Správný výdej moči pomáhá čistit ledviny. Kromě toho má kořen rostliny dezinfekční účinky, které příznivě působí v močových cestách. To zase pomáhá při snižování a prevenci rizika infekce močových cest. Zároveň to snižuje riziko onemocnění močového měchýře.

Pokračování na další straně

Pomáhá kontrolovat cukrovku

Pampeliška může pomoci i diabetikům. Stimuluje tvorbu inzulínu z pankreatu, což udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Diuretické vlastnosti kořene pampelišky pomáhají zvýšit močení, které pomáhá při odstraňování přebytečného cukru z těla. Diabetici jsou také náchylnější k onemocnění ledvin a jater a kořen pampelišky pomáhá udržovat zdravé i tyto orgány.

Pampeliškový kořen zklidňuje trávicí soustavu

Pampeliškové kořeny, listy a květy jsou jedlé a mohou být použity pro zlepšení trávení. Tato bylina působí jako mírné projímadlo podporující trávení, stimuluje chuť k jídlu a vyrovnává přirozené a prospěšné bakterie ve střevech. To může zvýšit uvolňování žaludeční kyseliny a žluči na podporu trávení. Rovněž to zvyšuje tlak v žaludku a uvolňuje svalové svěrače mezi žaludkem a tenkým střevem, což pomáhá při správném trávení potravy. Kromě toho, vysoký obsah vlákniny zabraňuje zácpě.

Působí proti otokům a zánětům

Diuretické vlastnosti pampelišky pomáhají metabolizaci nadbytečných tekutin, což je skvělý lék proti otokům a zánětům v těle. Tato bylina je skvělá při léčbě zadržování vody v dolních končetinách. Kořen pampelišky obsahuje draslík, který pomáhá vyrovnávat obsah sodíku v těle. To na přispívá ke snížení otoku a zánětu v důsledku edému nebo zadržování vody. Při boji s otoky vypijte čaj z kořene pampelišky 2-3 krát denně. Čaj z kořene pampelišky pijte tak dlouho, dokud otok nezmizí. Pampelišce se vyhněte, pokud máte problémy se žlučníkem.

Kořen pampelišky zlepšuje zdraví kůže

Kořen pampelišky je bohatý na živiny podporující zdraví pokožky a prevenci kožních problémů. Mléčná bílá tekutina, která vytéká z pampelišky, když ji rozříznete, je pro zdraví kůže velmi prospěšná. Míza ze stonku pampelišky je velmi zásadité povahy. Navíc má baktericidní, insekticidní a fungicidní vlastnosti. Mléčná šťáva z pampelišky může být aplikována přímo na kůži. Léčí svědění, pásový opar, ekzémy a další onemocnění kůže. Kořen pampelišky má vynikající detoxikační, diuretické a antioxidační účinky, které jsou účinné i při léčbě akné.

Zlepšuje zdraví kostí

Kořen pampelišky je bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit před poškozením kostí, které přichází s věkem, kdy kosti slábnou a řídnou. Rostlina obsahuje vápník, který je důležitý pro růst a pevnost kostí. Nedostatek vápníku je spojen se slabými kostmi. Pokud budete pít čaj z kořene pampelišky nebo jíst listy této byliny, může se snadno vyhnout slabým kostem i zubnímu kazu. Pampeliška obsahuje vitamín K, který také hraje důležitou roli ve zdraví kostí. Tento vitamín se podílí na mineralizaci kostí, což snižuje riziko zlomenin, zejména u žen po menopauze, které jsou ohroženy rizikem osteoporózy.

Jak ho připravit?

Kořen očistíme, přendáme na plech a necháme vysušit na místě s dostatečným přísném čerstvého vzduchu přibližně 13 dní . Kořeny musí být na dotek křehké. Když jsou kořeny dostatečně usušené, přeložím je do uzavíratelných nádob z tmavého skla. Skladujeme na suchém místě maximálně 1 rok.

Léčivý čaj z kořene pampelišky

10 g sušeného kořene uvaříme v 600 ml vody. Přivedeme do varu, přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni asi 5 minut.

Necháme vychladnout a pijeme během dne (ráno, v poledne i večer 1 šálek (200 ml).

Zdroj:Dobrenoviny.sk